RETAINING WALL DESIGN

Shield was contracted to design a 16-foot retaining wall along the rear of a lot to create yard space behind a newly developed home. Due to space constraints between the house and the rear property line, Shield designed an interlocking double-faced gravity segmental retaining wall without the need for geogrid reinforcement. Shear pins and epoxy were utilized to give the wall an 8.8-degree batter, complimenting the wall’s construction at 10 degrees to create a total angle of 18.8 degrees from vertical.

THE SHIELD EFFECT

Shield worked directly with the client, gathering information and performing assessments to create the ultimate solution that created the illusion of increased yard space without infringing on neighboring properties.

READY TO GET STARTED?

Contact Us